Hepsi Bu Forumda
FOTOĞRAF VE IŞIK Uye_ol10
Hepsi Bu Forumda
FOTOĞRAF VE IŞIK Uye_ol10
Hepsi Bu Forumda
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Hepsi Bu Forumda

Aradığınız aklınıza takılan her türlü bilgiyi bu forumda bulacaksınız
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» CLUB PENGUIN PASTA
FOTOĞRAF VE IŞIK Icon_minitimeSalı Ara. 27, 2011 11:15 am tarafından guney00

» Bahar Pastası
FOTOĞRAF VE IŞIK Icon_minitimePtsi Haz. 06, 2011 7:32 pm tarafından ebruerdogan1974

» Özel Tasarım Doğum Günü Pastaları
FOTOĞRAF VE IŞIK Icon_minitimePtsi Haz. 06, 2011 7:20 pm tarafından ebruerdogan1974

» Laptop Pasta
FOTOĞRAF VE IŞIK Icon_minitimePtsi Mayıs 23, 2011 1:07 am tarafından ebruerdogan1974

» PARAGLIDING PASTA (Yamaç Paraşütü)
FOTOĞRAF VE IŞIK Icon_minitimePtsi Mayıs 23, 2011 1:03 am tarafından ebruerdogan1974

» ŞATO PASTA (winks karakterli)
FOTOĞRAF VE IŞIK Icon_minitimePtsi Mayıs 23, 2011 12:57 am tarafından ebruerdogan1974

» TV. KUMANDA PASTASI
FOTOĞRAF VE IŞIK Icon_minitimePtsi Mayıs 23, 2011 12:55 am tarafından ebruerdogan1974

» YELKENLİ PASTA 2
FOTOĞRAF VE IŞIK Icon_minitimePtsi Mayıs 23, 2011 12:51 am tarafından ebruerdogan1974

» Bahar Dalı Pasta
FOTOĞRAF VE IŞIK Icon_minitimePtsi Mayıs 23, 2011 12:46 am tarafından ebruerdogan1974

Video
Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Fotoğraflarınızı Shutter Stock İle Satın
FOTOĞRAF VE IŞIK Shutte13
Oyun Oynayalım

Oyunlar

Paylaş | 
 

 FOTOĞRAF VE IŞIK

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
kılavuz



Mesaj Sayısı : 4
Kayıt tarihi : 10/05/10

FOTOĞRAF VE IŞIK _
MesajKonu: FOTOĞRAF VE IŞIK   FOTOĞRAF VE IŞIK Icon_minitimePtsi Mayıs 10, 2010 10:03 am

FOTOĞRAF NEDİR?

Fotoğraf kelimesi Foton(ışık) +Graf(çizim) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Işık ile çizmek olarak tanımlanabilir.Işık analog sistem de film üzerine digital fotoğrafçılıkta da görüntü sensörüne çizim yapar ve kaydedilir.Tanımından da anlaşılacağı gibi fotoğrafın en önemli unsuru ışıktır. Bunun için bir fotoğrafçının ışığı tanıması gerekir.

FOTOĞRAF VE IŞIK Untitl11

IŞIK:

Işık, maddenin fiziksel yapısındaki ışıyan bir enerji türüdür. Kaynağından çıktıktan sonra bütün yönlere dağılır ve dalgalar halinde ilerler. Herhangi bir objenin görülebilmesi için ya kendisinin bir ışık kaynağı olması ya da güneşten aldığı ışığı yansıtması gerekir. Işık kaynağı olmayan cisimler özelliklerine göre kendi üzerlerine düşen ışığı bir kısmını az veya çok yansıtırlar. ışık doğal ve yapay olmak üzere iki türe ayrılabilir.Ana ışık kaynağı Güneştir.Diğer ışık kaynakları (spot,floresan, ampul,flaş) Güneşi taklit eden yapay ışık kaynaklarıdır.


Fotoğrafçılıkta ışığın dört temel özelliği vardır

1. Parlaklık

2. Yön

3. Renk(white balance kısmında anlatılacak)

4. Kontrast


Parlaklık

Parlaklık, ışığın yoğunluğunun ölçüsüdür. Bir pozometre yardımı ile ölçülür.Nikon SLR Fotoğraf Makinelerinde TTL yani objektifin içine giren ışığın yoğunluğunu ölçen çok gelişmiş 3D Color Matrix ölçüm sistemi bulunur.

Nikon D SLR Fotoğraf makinelerinde 3 farklı ölçüm modu bulunmaktadır.

3D Matrisi(Bölge Ağırlıklı Ölçüm): Fotoğraf karesi, karanlık ve parlaklık durumuna göre değişik birkaç bölgeye bölünmüştür. Her bölgeden okunan değer o bölgenin katsayısı ile çarpılarak ağırlıklı ortalaması alınır. Diğer yöntemlere göre daha yeni olan bu sistem bir çok gelişmiş fotoğraf makinelerinde uygulanmaktadır.


Merkez ağırlıklı Işık Ölçümü: Bu sistemin diğerlerinden farkı fotoğraf karesinin ortasından küçük bir bölgeden gelen ışık değeri ve diğer bölgenin ışık değeri okunur. Orta bölgeden okunan ışık değeri %70 diğer bölge %30 oranında alınarak konu için ortalama bir ışık değeri hesaplanır.Klasik portre çekimleri için ideal bir ölçümdür.


Nokta(Spot) Işık Ölçümü: Makinede 3 mm. çapında (çerçevenin yaklaşık %2 kadar kısmı) daire için ölçüm yapılır. Çekilen asıl konunun arka plandan çok daha karanlık ya da aydınlık olması durumlarında konu içerisinden tek bir noktanın ölçümü yapılarak gerçek bilgilere ulaşılabilir

Yön

Düşen ışığın yönü, gölgelerin pozisyonunu ve yoğunluğunu (miktarını) belirler. Bu durumda ışığın 4 türünden söz etmek mümkündür.

1. Cephe Işığı : Işık kaynağı kameranın arkasındadır. Kontrastlık, başka aydınlatma şekillerine oranla daha düşüktür. Renkli fotoğraf için temel bir avantaj sayılabilir. Cephe ışığı aynı zamanda en düz ve en yassı etkiyi verir. Gölgeler tamamen veya kısmen objenin arkasındadır ve objektif tarafından görülmezler. Doğru renkler almak için cephe ışığı tavsiye edilse bile bu ışıkta hacim ve derinlik etkisini fotoğrafa aktarmak imkansızdır..



2. Yanal Işık: Işık kaynağı konunun yan tarafındadır. Fotoğraf makineleri ancak nesnelerin iki boyutunualgılayabilirler. Yanal aydınlatma ile üçüncü boyut etkisi yaratılır ve derinlik hissi artar.



3. Ters Işık: Işık kaynağı konunun arkasındadır ve onu arkadan aydınlatır, gölgeler Kameraya doğru uzar. Diğer aydınlatma şekillerine göre konu kontrastı daha yüksektir. Konunun silüetini çıkardığı için bu tip fotoğraflara silüet fotoğraf denir.



4. Tepe Işığı :Işık kaynağı konunun üzerindedir. Diğer aydınlatma şekilleri arasında en az fotojenik olanıdır. Bu tipik öğle güneşi ışığıdır. Fotoğrafa yeni başlayanlarca parlak ve güzel bulunduğu için tercih edilir. Deneyimli fotoğrafçılar dış çekimler için uygun zamanın güneşin nispeten alçakta olduğu sabah erken ve öğleden sonraki geç saatler olduğunu bilir.

Ancak stüdyo ortamında tek ışıkla lokal olarak yapılan tepeden ışıklandırma portrelerde Dramatik bir etki yaratır. Ayrıca bu tiyatro ve sahne aydınlatılmasında da kullanılan bir yöntemdir.

KONTRAST:

Fotoğrafta en karanlık ve en aydınlık bölümler arasındaki fark ışık yoğunluğu kontrast olarak bilinir. Mesela ışık kaynağından yayılan ışığın konuyu her yönden eşit bir şekilde aydınlatması sonucu (bulutlu havada çekilen) fotoğrafta kontrast düşük olur. Bunun karşıtı ışığın tek bir yönden konuyu aydınlatması sonucu (güneşli havada çekilen) fotoğrafta kontrast yüksek olur. İyi bir fotoğraf için kontrast temel etkenlerden birisidir. Fotoğrafta dengeli bir kontrast olmasına dikkat edilmelidir.Konudan uzaklaşmamak için kontrast ne fazla yüksek ne de çok düşük olmamalıdır. Yüksek kontrast koyu gölgelerden parlak beyaz aydınlıklara kadar geniş bir ton farklılığı içermektedir. Düşük kontrast ise, karanlık Gölgeler ve parlak aydınlıkların aşırı uçlarını içermeyen daha sınırlı bir ton farklılığı gösterir.Mesela, bir yaz günü güneş tam tepedeyken özellikle ormanlık alanlarda, kumsallarda ya da karla kaplı ortamlarda kontrast fazla iken bulutlu havalarda yada güneşin yatay geldiği zamanlarda çekilen fotoğraflarda kontrast azdır.Parlak güneşli bir havada yani kontrastın yüksek olduğu zamanlarda bir yere baktığımızda tüm ton farklılıklarını algılayıp detayları rahatlıkla görebiliriz. Fotoğraftaki beyaz parlak alanlar izleyicinin dikkatini konudan uzaklaştırırken donuk ve yumuşak tonlar daha keskin ve vurgulu olarak öne çıkar.


Işığın dört fonksiyonu vardır ;

1. Konuyu aydınlatır

2. Hacim ve derinliği kazandırır

3. Fotoğrafın atmosferini oluşturur

4. Aydınlık ve karanlık yoluyla desenler oluşturur.



En son kılavuz tarafından Salı Mayıs 18, 2010 7:31 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.shutterstock.com/?rid=307075
YazarMesaj
yunus85

yunus85

Mesaj Sayısı : 121
Kayıt tarihi : 07/05/10

FOTOĞRAF VE IŞIK _
MesajKonu: Geri: FOTOĞRAF VE IŞIK   FOTOĞRAF VE IŞIK Icon_minitimePtsi Mayıs 10, 2010 10:13 am

Erdem Hocam

Çok güzel açıklama olmuş eline sağlık
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.shutterstock.com/?rid=307075
YazarMesaj
 

FOTOĞRAF VE IŞIK

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Hepsi Bu Forumda :: Fotoğraf :: Fotoğraf Çekim Teknikleri-

Zirve100 Site ekle
forum kurmak | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar