nur
Mesaj Sayısı : 13 Kayıt tarihi : 12/05/10
| Konu: Mercimek Dolması Cuma Mayıs 14, 2010 9:46 pm | |
| MALZEMELER Asma yaprağı - 150 gram Su 3 su bardağı - 600 gram Kırmızı mercimek 1 su bardağı - 180 gram Soğan 2 orta boy - 120 gram Zeytinyağı 1/2 su bardağı - 100 gram Bulgur (köftelik) 1/2 su bardağı - 75 gram Tuz 2 tatlı kaşığı - 12 gram Şeker 1 yemek kaşığı - 8 gram Nane 1 yemek kaşığı - 1.3 gram Kara biber 1/2 tatlı kaşığı - 1 gram Kırmızı biber 1/2 tatlı kaşığı - 1 gram Limon 1 orta boy - 50 gram
HAZIRLANIŞI Yaprakları yıka, saplarını ayır. Tencereye suyu koy, kaynayınca yaprakların yarısını ekle, bir kez alt üst ederek 4-5 dakika pişir, diğer yarısını da aynı şekilde haşla. Haşlama suyunu ölç, 3 su bardağına tamamla ve beklet. Mercimeği yıka, süz. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağla birlikte tencereye koy, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 7-8 dakika öldür. Mercimek ve bulguru ekle. Haşlama suyundan 1 su bardağı koy, karıştır, 15 dakika dinlendir. Tuz, şeker, nane ve baharatı kat, tekrar karıştır. Yaprakların damarlı yüzü, sarıldığında içe gelecek şekilde yerleştir, birer kenarına hazırlanan içten koy, bohça gibi sarıp, yassı ve beşgen şekilli dolmalar yap. Yayvan bir tencerenin dibine asma yapraklarından döşe. Dolmaları katlanan yüzü alta gelecek şekilde diz, en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak kapat. Kalan haşlama suyunu ısıt, dolmaların kenarından yavaş yavaş boşalt, 1 saat kadar pişir. Soğuyunca servis tabağına al. Dilimlenmiş limonla servis yap. Notlar Tekirdağ ilinde yapılır. Oğünlerde et yemeğinden sonra servis edilir. http://www.yemektarifleri.org/html/dolmalar/mercimek_dolmasi_6_kisilik_yeni_tarifi.html |
|